Jamy Guda

Ik reed op mijn fiets richting de club. Het is de Amsterdamse binnenstad en niet ongebruikelijk dat je als jonge vrouw nageroepen wordt door vreemden. Sommige zijn vriendelijk anderen iets minder. Toen ik bijna was aangekomen op locatie hoorde ik geschreeuw vanaf de straatzijde: “hey, zwarte piet!”… Ik kan de rillingen die op dat moment over mijn rug liepen niet goed beschrijven.

Ik heb kort krullend haar zoals jullie op de foto zien en die dag gouden ronde oorbellen aan. De lipstick keuze van de nacht was Tom Ford in de kleur “Mitchell”, voor de make-up liefhebbers onder ons. Sommige zouden zeggen dat een gelijkenis, zo stuitend een open deur is voor opmerkingen gerelateerd aan het “kinderfeest”. Echter heb ik tijdens het opmaken geen seconde aan zwarte piet gedacht. Dit is simpelweg wie ik ben en hoe ik dagelijks door het leven ga. 

Je zou kunnen zeggen dat dit een willekeurige klootzak was die heus het niveau van de voorstanders niet haalt. Zwarte piet en zwarte mensen hebben natuurijk niets met elkaar te maken want Piet is zwart als roet! Zijn uiterlijk is helemaal niet gelinkt aan een bepaalde etnische groep, in tegendeel! Prima, maar leg nog eens uit waarom ik en velen anderen nog dagelijks worden geconfronteerd met dit “misverstand”. Help me begrijpen hoe het Nederlandse slavenverleden niets te maken heeft met de gebruiken in deze onschuldige traditie. Vertel nog eens hoe dit “voor de kinderen is”. Kinderen die prima kunnen leven met een kleine aanpassing zolang die geen effect heeft op de hoeveelheid snoep en cadeaus.

Ik zou een boek kunnen schrijven om uit te leggen waarom het feest een update moet krijgen, maar wil de voorstanders eigenlijk vriendelijk vragen om een boek te gaan lezen. Ik zelf ken de argumenten van beide kanten, iets wat mij noodzakelijk lijkt om een gezonde discussie te voeren.

Fijn dat er ook een paar tussen zitten met een goed hart die het probleem wel (willen) begrijpen en zeker in zien. In de 21e eeuw met al onze hedendaagse technologie en voorzieningen is het een keuze om ignorant te zijn. Kies verstandig.